Comori literare de descoperit în 4 mari biblioteci

Pentru pasionații de cărți o bibliotecă reprezintă un univers magic, un fel de centru al universului. În acest articol am selectat pentru voi câteva comori literare păstrate cu cea mai mare grijă în sânul unor biblioteci universitare.

The Book of Kells, biblioteca Trinity College, Universitatea din Dublin
În cea mai mare bibliotecă universitară din Irlanda este păstrată cu cea mai mare grijă Cartea din Kells, un manuscris ornat cu ilustrații, realizat de călugării celți în anul 800. Această carte este considerată piesa principală a creștinismului celtic și al artei insulare. Long Room este cu siguranță una din cele mai impresionante săli de lectură din lume.

El Libro de buen amor – biblioteca Universității din Salamanca
Această bibliotecă universitară este cea mai veche din Europa și regrupează primele ediții a numeroase cărți clasice. Printre cele mai cunoscute se numără Libre de buen amor al arhipreotului de Hita și Las Virtuosas y claras mujeres al lui Alvaro de Luna. Încăperile sale, deosebit de bogate, adăpostesc peste un milion de exemplare, majoritatea datând din secolul 16.

Discursul de la Gettysburg al lui Abraham Lincoln, biblioteca Uris, Cornell University, New York
Inaugurată în 1981, biblioteca Uris a fost construită de către William Henry Miller, unul din primii absolvenți de arhitectură ai Universității Cornell. Sala de lectură a bibliotecii adăpostește singura copie a discursului de la Gettysburg al lui Abraham Lincoln precum și corespondența dintre Thomas Jefferson și marchizul Lafayette din timpul Revoluției Franceze.

Biblia lui Gutenberg, biblioteca Bodleian, Universitatea Oxford, Anglia
Biblioteca Bodleian este o clădire spectaculoasă care păstrează unul din rarele exemplare ale Bibliei lui Gutenberg. Colecția bibliotecii este compusă și din primele publicații ale pieselor lui Shakespeare. Este a doua bibliotecă ca mărime din Regatul Unit dar și locul în care au fost filmate mai multe scene din celebrul film Harry Potter.

Lasă un răspuns