Fericirea nu constă în materie

Când eram sărac, sau mă rog, nu aveam toate lucurile scumpe la care visam de ani întregi și pe care mi le doream din tot sufletul meu aveam impresia că asta e motivul nefericirii mele: faptul că nu beneficiez și eu de acele lucruri, nu pot avea parte de ele pentru că nu am suma necesară de bani. Da, în acel moment al vieții mele cauza tristeții mele era lipsa banilor.

Cu timpul am ajuns să trăiesc și vremuri, cel puțin aparent, mai bune din punct de vedere financiar și să dispun de sumele necesare pentru a-mi permite nu numai lucrurile pe care mi le doream eu atunci ci chiar și ceva în plus. Ajungând în acest stagiu am ajuns, în sfârșit, la înțelegerea că fericirea nu constă în materie, în bani, în anumite obiecte ci în lucrurile care nu se pot cumpăra nici cu cea mai mare sumă de bani de pe pământ. Am învățat că totul depinde doar de noi.

E destul de greu să ajungi la această concluzie ținând cont de faptul că încă de când eram mici am fost invadați de reclame care ne îndemnau să cumpărăm un anumit lucru fiindcă el ne va aduce fericirea. Auzeam la televizor: ”Cumpără asta și vei fi mai fericit! Acum la prețul promoțional de doar X,99,99 lei! Doar pentru tine, sună și-ți mai oferim o surpriză gratis!” În acest mod bineînțeles că am crescut cu ideea că am nevoie de tot felul de obiecte din exterior pentru a fi fericit.

Cu banii poți cumpăra o târfă însă nu o femeie care să te iubească sincer. Poți cumpăra mâncarea dar nu și pofta de mâncare. Poți cumpăra toate medicamentele dar nu și sănătatea. Asta e ideea și totodată una dintre problemele principale ale societății din ziua de astăzi: oamenii se leagă cu prea multe sfori de materie și uită adevăratele motive de fericire.

Lasă un răspuns